30 Ocak 2014 Perşembe

AKICILIK & OYUN ANLAYIŞI (MENTALİTE)


AKICILIK :  

Takımın nasıl bir alanda oynadığı (geniş-dar),paslaşma stili , yaratıcılığı ve temposuyla doğrudan alakalıdır."Çok katı" seçeneğinden "Çok akıcı" ya kadar takımınıza uygun olanı seçebilirsiniz.Gösterilen bölgeleri maksimum alan genişliği olarak (20/20) düşünebilirsiniz.Şimdi sırayla bu seçenekleri inceleyelim. 
Çok Katı : Bu seçenekte oyunculara hiç özgürlük tanınmaz.Her oyuncuya özel olarak görev vermek isteyenler için ideal bi seçenektir.Defans oyuncuları sadece defans bölgesinde (*1),orta saha oyuncuları savunmayla hücum arasında (*2),hücum oyuncuları da sadece hücum bölgesinde (*3) görev yaparlar.


 Görüldüğü gibi defans ve hücum bölgeleri ; orta saha bölgesinden daha küçük bir alana yayılmış.Yani defanstan top çıkarırken orta sahalarınız yardıma gelmeli ; aynı şekilde forvetleri etkili kullanmak için de orta sahalar topu oraya ulaştırmalıdır.Bu seçeneği kullanırsanız takımın bütün yükü orta saha oyuncularında olacağından oyuncuları ve oyuncu rollerini dengeli seçmelisiniz.Çok ofansif orta sahalar seçerseniz defans yalnız kalır;çok defansif orta sahalar seçerseniz forvetler yalnız kalır.


 Katı : Bu seçeneğin "çok katı" seçeneğinden farkı ; bek oyuncuların daha etkin olup ortasahanın yükünü hafifletmesidir.Defansın ortasındaki oyuncular sadece defans bölgesinde (*1),bekler ve defansif orta saha oyuncuları ,orta saha ile defans arasında (*2),kanatlar ve ofansif orta saha oyuncuları ,orta saha ile forvet arasında (*3),hücumcular ise sadece forvette (*4) görev alırlar.


 Görüldüğü gibi takım 4 bölüme ayrılır,beklere orta sahaya kadar gidebileceği bir alan verilir.Topu 3. bölgeye aktarmak için 2. bölgede görev alan beklerin ve özellikle defandif orta sahanın yaratıcılığı ve pas yeteneği takımın hücuma çıkmasında ; defansif özellikleride takım defansında kilit rol oynar.

Dengeli : Bu seçenekte oyunculardan dengeli oynaması beklenir.Yani oyuncular asıl görevlerini unutmadan, oyunun diğer yönüne de katkı yapmaya çalışır.Defans oyuncuları,bekler ve defansif orta sahalar , savunma ve orta sahaya top aktarma görevini yapmaya çalışır (*1) .Ofansif orta sahalar ve forvetler ise oyun kurma ve gol atma görevi üstlenirler(*2).Eğer (*2)'deki oyuncularınızın kondisyonları ve dayanılıkları iyiyse ve sıkı alan markajı görevi verilerek defansif olarak takıma katkı yapması yararlı olabilir.

 

Takım 2 parçaya ayrılmış gibi görülsede , pozisyona göre oyuncular birbirinin görevini yapabilir.Örneğin çalım yemiş bir sağ bekin arkasındaki alanı , sağ stoper sağa kayarak kapatmaya çalışır.Tabiki bu pres tarzıylada alakalıdır ama genel olarak böyle düşünebilirsiniz.


Akıcı :  Bu seçenekte takım akıcı bir oyun sergilemeye çalışır,oyunculara fazla özgürlük verilir.Defans biraz daha önde kurulur.Topu daha yaratıcı oyuncuların bireysel yetenekleriyle ileri taşımak istiyorsanız bunu kullanabilirsiniz.



Takım defans ve ofans olarak 2'ye ayrılsa da , gerektiğinde defans oyuncuları hücum ; hücum oyuncuları da defans yapabilmelidir.Yani takımınızdaki her oyuncunun hem defansif hem de ofansif özellikleri iyi olmalıdır.

Çok Akıcı :  Bu seçenekte her oyuncu defans ve hücum yapabilmelidir.Akıcı ve fazla özgürlük tanınarak oynamaya çalışılır.Çok hareketli ve aynı zamanda çok riskli bir anlayıştır.Oyuncular pozisyona göre karar verip o karara göre görev yapmaya çalışır.Yani bir forvet oyuncusu kendi orta sahasının gerisinde rakiple karşılaşırsa defans yapar , aynı şekilde defansif bir oyuncu rakip ceza sahasının çevresindeyse gol arar yada asist yapmaya çalışır.Bu yüzden oyuncuların karar verme ve soğukkanlılık özellikleri çok yüksek olmalıdır.Aksi takdirde kullanılmamalıdır.


11 kişi bu alanda ; akıcı,hareketli ve yaratıcı bir şekilde hücum , kademeli ve değişmeli bir şekilde defans yapmaya çalışır. 



OYUN ANLAYIŞI(MENTALİTE) :

 Oyun anlayışı , takımınızın maçta nasıl bir strateji izleyeceğini belirler."Rölanti" seçeneğinden "Yüklen" seçeneğine kadar 7 farklı oyun stratejisi vardır.Genel bir oyun planınız olabileceği gibi maç esnasındaki skora göre de değiştirebilir ; takımınızın skoru korumasını ya da ihtiyacı varsa gol atmasını sağlayabilirsiniz.Örneğin, genel stratejiniz "Hücum" anlayışı ise maç esnasında yeri geldiğinde skoru korumak için "Savunma" anlayışını seçip takımınızın topun arkasına geçmesini sağlayabilirsiniz.Özellikle avrupada 2 maçlı elemelerde bu ani değişikler size turu getirebilir.Şimdi bu oyun anlayışlarını inceleyelim.



Rölanti :   Bu anlayışta bütün oyuncular kendi sahasına gelerek katı bir savunma yapar,topu kazandıklarında ise hücuma kalkmayıp garanti paslarla zaman geçirmeye çalışır. Takımınız rakiple kedi-fare oyunu gibi oynamaya çalışır ama pozisyon alması iyi ,soğukkanlılığı yüksek ve güçlü oyuncularınız yoksa rakip topu hemen kapacağından takımınız demorelize olabilir.Fark da yiyebilirsiniz dikkatli olun.



Gördüğünüz gibi takım , dar bi alanda topun arkasına geçerek alan daraltmayı   hedefliyor.Ama bu örnekte sol bek Hasan Ali Kaldırım olduğu için Zabeleta'nın olası bi ara pasında Jesus Navas kaleye kadar girebilir :D


 Savunma : Bu anlayışta takım kendi sahasında katı savunma uygular,alan daraltır yavaş tempoyla rakibin açık vermesi beklenir.Rakip açık verip orta sahaya geçebilindiğinde hızlı bir şekilde hücum oyunculara top atılarak gol aranır.Rakipten çok güçsüz olduğunuz maçlarda kullanmanızı tavsiye ederim.






 Gördüğünüz gibi takım "Rölanti" anlayışından daha geniş bi alanda ama yine kendi sahasında savunma yapıyor.Burada topu alan 7 numara bir an önce takımı hücuma kaldırmak isteyecektir.Çünkü rakip az adamla dengesiz yakalandı ve ilk amaç topu boş alana atıp uzun pasla 9 numarayı topla buluşturmak.Gerisi forvetin hızına,hızlanmasına,bitiriciliğine ve önsezisine kalmış .



Kontra : Bu anlayışta rakip topla daha fazla oynar ama kazanılan toplarda kanat oyuncuları ve forvetler ileri çıkar.Yani defansif anlayıştan farkı sadece forvetlerin değilde kanatların ve azcık da olsa orta sahanın atağa katkı vermesidir.Rakibi dengesiz yakalayıp gol aranır.



 Gördüğünüz gibi burada Mehmet Topuz topu 15 numaradan kaptı ve 7 kişiyi oyundan düşürdü.Sadece 22,4 ve 17 numaralar geri dönüp savunmaya verimli bi şekilde yardım edebilir.Burada Mehmet Topuz kaptığı topla önündeki boş alanı kullanacak.Oraya top sürerken de 9 numara forvete ,11 numara soldaki boş alana koşu yapacak.Ayrıca az adamla hücum edildiği için geride defans yapacak oyuncularımız kalacak ve böylelikle gol atamasak bile kalemizde kontra atak görme şansımız düşecek.


Standart : Bu anlayışta takımımız , rakibi analiz etmek için daha dengeli oynar.Diğer taktiklere geçiş olarak görebilirsiniz.Yani aklınızda defans yapmak varsa direkt defansif anlayışla değilde standart başlayarak rakibe bakıp ona göre stratejinizi değiştirebilirsiniz.Derbi maçlarında kulanırsanız etkili olabilir.Çünkü derbilerde tamamen hücum yapıldıpı anlar olabilir.O anlarda stratejinizi kontra yapıp gol bulabilirsiniz.

Kontrol : Rakibinizin taktiği hızlı adamlarla gole gitmek , sizi kontra ya da defansif bir oyunla yenmek ise ; bu seçeneği kullanabilirsiniz.Zayıf rakibinizin kilidini açmak için uygun pozisyonu bulana kadar topu kontrol edip aynı zamanda olası kontralara yakalanmamak için idealdir.



Gördüğünüz gibi defans orta sahaya kadar çıkmasına rağmen rakip oyuncuları kontrol ederek olası bir kontrayı kesmek için pozisyon almış.Aynı zamanda da oyun kurucunuzun bir çok seçeneği bulunmakta.Top sürme,şut atma,sol kanada oyunu açma,forvetlerle ver kaç yapma gibi.


Hücum :  Hızlı tempoyla birlikte seri bir oyun oynanmaya çalışılır.Her oyuncu hücumu düşünür.Defans oyuncularınızın defansif özellikleri yanında ; pas,teknik,karar verme gibi özelliklerininde yeterli olması gerekir.Yavaş tempoyla hücum etmek , rakibinize toparlanma fırsatı vereceğinden , hızlı tempoyu benimsemeniz tavsiye edilir.Ama tempo hızlı olunca oyuncularınızn çabuk yorulcağını da unutmamak gerekir.




Gördüğünüz gibi oyuncular arasındaki mesafe fazla ve defans orta sahaya yakın.Takım direkt paslarla ve hızlı bir şekilde gol atmaya çalışıyor.



Yüklen : Acil gole ihtiyacınız olduğunda ya da rakibiniz kırmızı kart gördüğünde kullanılabilecek bir streatejidir.Topu biran önce raip ceza sahasına ulaştırmayı amaçlar.Hızlı ve direkt paslarla rakibin boş bıraktığı alanlar değerlendirilir.




Gördüğünüz gibi top ceza alanına girecekken kanatlar bindirir, orta saha oyuncuları ileri doğru koşu yapar.

1 yorum:

  1. Güzel olmuş bilgiler için teşekkürler ama benim bekler hiç ileri çıkıp orta açmıyor bunun içinde bir önerin var mı ?

    YanıtlaSil